Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta
Till 10-12 bitar (en tårta alltså)
1 form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant
1 msk smör till formen
250g mörk choklad
250g smör
6 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
Glasyr
100g smör
100g mörk choklad
50g honung (knappt ½ dl)
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen med smör.
Finhacka chokladen. Smält smöret och slå det varmt över chokladen, rör om tills all choklad har smält.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp och blanda det med den smälta chokladen. Vänd till sist ner siktat vetemjöl
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter tills smeten precis börjat stelna och spricka på ytan. Obs, kakan ska inte vara genomgräddad.
Låt kakan kallna i formen. Ställ den därefter i frysen 1 timme för att stelna.
Glasyren
Smält smöret och häll det varmt över den finhackade chokladen. Blanda med elvisp eller i matberedare till en slät kräm. Tillsätt honungen.
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg den på ett fat. Häll glasyren ovanpå den frysta tårtan och stryk ut den jämnt.
Obs, Glasyren behöver inte, och bör inte, stå i frysen. Den stelnar väldigt snabbt ändå. Tårtan är godast när den är kall.
usch så gott det såg ut!! :D